Węgiel aktywny w naturalnych kosmetykach? Idzie wiosna, czas na piękną cerę!

Węgiel aktywny to specyficzna substancja chemiczna, która posiada silne właściwości adsorpcyjne. Od bardzo dawna jest stosowany w farmacji jako środek leczniczy przeciw biegunce i osłaniający układ pokarmowy człowieka. Według bazyleków.mp.pl ze względu na dużą powierzchnię wchłaniania jest on zdolny do wiązania gazów jelitowych, bakterii, toksyn, białek i niektórych leków. Węgiel aktywny staje się również popularny w kosmetologii.

Węgiel aktywny znalazł także zastosowanie w kosmetyce i kosmetologii. Wykazuje on działania antybakteryjne, przeciwzapalne, rozjaśniającego i kojące. Dzięki temu stosowany jest w produktach do oczyszczania i pielęgnacji - głównie cer tłustych, mieszanych i trądzikowych. Używany w odpowiedni sposób zwalczy zaskórniki, złagodzi zmiany zapalne na skórze, oczyści ją i odświeży.  Jednocześnie jest on łagodny dla skóry, nie powoduje podrażnień i nie narusza jej bariery ochronnej.

W sprzedaży dostępny jest w formie węgla formowanego, węgla granulowanego, impregnowanego i pylistego. W kosmetyce wykorzystywany jest węgiel pylisty. Dostępne na rynku produkty kosmetyczne z węglem aktywnym to przede wszystkim:

  • mydła,
  • żele myjące,
  • peelingi,
  • maseczki przeznaczone do pielęgnacji cer zanieczyszczonych,
  • oczyszczające szampony do włosów.

Z powodzeniem można go także stosować jako półprodukt i samodzielnie dodawać do gotowych preparatów kosmetycznych. Na uwagę zasługuje zaprojektowane przez Martę Frank mydło z węgla aktywnego w kształcie bryły węgla "Sadza Soap". Jest to innowacyjny produkt, który łączy tradycję regionu śląskiego oraz skuteczne działanie oczyszczające i antybakteryjne znany jest w Polsce oraz zagranicą m.in. w  Czechach czy we Francji.

Polub naszego Blogawink Time4Pharmacy, a jutro dowiesz się jak zrobić w domowych warunkach maseczkę z węglem aktywnym dla każdego typu cery.

J.N.